Nieuws

New day, new entry: il rosato 2020 da Cantina Nervi (Conterno)

Laat de zomer maar beginnen! De nieuwe jaargang van Il Rosato van Cantina Nervi (Gattinara) is beschikbaar.

Nervi is van oudsher een van de boegbeelden in de regio. Begin 2018 kwam het domein in handen van Barolo-specialist Roberto Conterno van het wijnhuis Giacomo Conterno. Roberto wordt beschouwd als een van de beste wijnmakers in Italië en zijn wijnen worden wereldwijd gelauwerd. Nervi had in het verleden steeds de traditie van een Rosé te maken op basis van Nebbiolo en deze traditie wil Robert graag verderzetten. Deze 2020 is de derde jaargang onder zijn toezicht. De eerste keer dat we de Rosato by Conterno proefden, waren we meteen van onze sokken geblazen. Beste rosé ooit? Waarschijnlijk wel. De wijn noemt dan ook niets voor niets 'Il Rosato' héhé.

Ontdek hier de nieuwe jaargang 

Roberto Conterno koopt Nervi

Zoals u het misschien al op sociale media heeft kunnen lezen, raakte vorige week bekend dat Roberto Conterno zich heeft ingekocht in Nervi voor een aandeel van 90%. De overige 10% blijft in handen van het Noorse koppel Erling & Kathrine Astrup. Het was dankzij Roberto dat we 6 jaar geleden in contact zijn gekomen met Nervi en hij heeft zijn liefde voor de Gattinara-regio nooit onder stoelen of banken gestoken. Erling & Kathrine hebben Nervi sinds 2011 tot een nieuw hoogtepunt gebracht, maar vonden dat ze externe hulp nodig hadden om nog hogere toppen te scheren. De geschikte persoon zagen ze in hun goede vriend Roberto.

Lees verder >

Festa ad Enoteca Stappato ...

Festa ad Enoteca Stappato ...

Alle info over de aanstaande festiviteiten in Enoteca Stappato! Apero Fridays & Saturdays, grote kortingen en grote formaten per glas!

meer info hier....

vi aspettiamo!

Lees verder >

Apéro Friday 23 oktober 2015

Voor onze najaarsproeverij staat er evenwel nog één editie van onze welbekende Apéro Fridays op het programma en komende vrijdag 23 oktober 2015 doen we het in stijl. Midden augustus hebben we onze tweede primeurronde van het jaar gelanceerd en een van de highlights waren de wijnen van het gerenommeerde wijnhuis Giacomo Conterno. Deze wijnen behoren tot de meest gezochte Italiaanse wijnen en zijn doorgaans in de primeurperiode reeds uitverkocht. De laatste 6 flessen Barbera d'Alba Francia 2013 hebben we echter apart gehouden en worden deze vrijdag exclusief geserveerd op Apéro Friday @ Stappato. Je kan deze unieke wijn komen degusteren aan 7 euro per glas, op is op, maar zoals steeds is onze wijnfrigo goed gevuld voor diegenen die ook graag een flesje uitkiezen. Wij zorgen uiteraard voor begeleidende antipasti. Iedereen welkom in Enoteca Stappato te Leuven vanaf 17u tot ...

Conterno koopt Arione-wijngaard in Serralunga d'Alba

In 1974 kocht Giovanni Conterno, Roberto's vader, de wereldbefaamde Francia-wijngaard, waarmee hij een punt zette achter de periode waarin steevast druiven werden aangekocht van lokale boeren. 1978 was uiteindelijk de eerste jaargang die werd gecommercialiseerd van de eigen wijngaard; een oogstjaar waarvan het potentieel om te kunnen ouderen bijna virtueel onbeperkt lijkt. De wijn is vandaag nog springlevend en wordt aanzien als een van de grootste Barolo’s ooit gemaakt. Pas in 2008, na vele jaren van mogelijke interesse in het aankopen van een tweede unieke terroir, werd Roberto eigenaar van de 3 ha-grote Vigneto Cerretta, eveneens gelegen in de magnifieke commune van Serralunga d’Alba. In amper drie jaar slaagde Roberto erin om de wijngaard volledig naar zijn hand te zetten en is Cerretta uitgegroeid tot een cultwijn.

Nu heeft hij concrete plannen om dit huzarenstukje opnieuw te herhalen, want vorig week op 4 maart 2015 werd hij eigenaar van de 8 hectare grote wijngaard, Arione, eveneens in Serralunga d'Alba. Al lang had Roberto Conterno zijn zinnen gezet op deze bijzonder terroir die grenst aan Cascina Francia en begin deze maand kreeg hij de kans om de wijngaard van Gigi Rosso te verwerven. 3,5 hectare is beplant met Nebbiolo bestemd voor Barolo, 1 hectare bestaat uit Barbera-stokken en op nog eens 1 hectare staan Nebbiolo-wingerds die zich buiten de DOCG bevinden en dus als Nebbiolo d'Alba dienen te worden gecommercialiseerd. De rest van de wijngaard is bebost. Midden jaren '70 kreeg Arione faam doordat grootmeester Bruno Giacosa enkel mythische wijnen van deze cru maakte. Hij beschouwde bovendien Arione als een van Barolo's mooiste terroirs. 40 jaar later wordt het afwachten of Roberto Conterno de oude glorie nieuw leven kan inblazen. Op een eerste Barolo Arione van Conterno zullen we evenwel enkele jaren moeten wachten. We will keep you posted!