Nieuws

11 March 2021

De Windmolen ›


Groot nieuws voor zusterbedrijf De Windmolen

De meesten van jullie zijn ondertussen al vertrouwd met de twee entiteiten. Enerzijds is er Stappato dat al 14 jaar focust op het allerbeste wat de Italiaanse wijnwereld te bieden heeft. Anderzijds werd vier jaar geleden het kleine zusje, De Windmolen, opgericht uit liefde voor het fijnere werk in Bourgogne aangevuld met enkele prestigieuze Champagnes. In filosofie en aanpak is er evenwel geen enkel verschil tussen beide wijnhandels. Zowel in Italië als in Frankrijk gaan we op zoek naar kleine, vaak familiale wijndomeinen die terroirgericht werken met een groot respect voor natuur. We gaan niet op zoek naar mastodonten of blockbusters, maar houden eerder van elegante, finesserijke wijnen die een expressie tonen van een speficiek terroir en die bepaalde tradities in de regio of appellatie respecteren. 

Deze voorkeur qua stijl en smaak valt moeilijk af te bakenen binnen bepaalde (wijn)grenzen. Het is een soort meta-gegeven. Al die jaren zijn we steeds trouw gebleven aan onze waarden en zoeken we een bepaald type wijnen waar we 100% achterstaan. Veel Stappato-klanten hebben de voorbije jaren kennisgemaakt met de selectie van De Windmolen en hebben gemerkt dat er diverse wijnen zijn die eveneens aan hun smaakprofiel beantwoorden. Omgekeerd zijn er De Windmolen-klanten die nadien de wondere wereld van de Italiaanse wijnen ontdekken. Wat ons betreft is het een win-win-verhaal dat elkaar alleen maar versterkt.

Deze aanpak en open mind heeft er recent toe geleid dat De Windmolen zich officieel ambassadeur van het mythische Château Lafleur in België mag noemen. Dit grote nieuws konden we onmogelijk onopgemerkt laten voorbijgaan. Wij hebben steeds een voorliefde gehad voor deze outsider in Bordeaux, meer bepaald in Pomerol. Voor ons is het de meest Bourgondische van alle Bordeauxs. In het afgelopen Coronajaar zijn er talrijke contacten geweest tussen het domein en onze zusterfirma De Windmolen en hierbij bleek dat er ontzettend veel raakpunten zijn qua mindset en stijl tot op het punt dat er beslist werd een partnership aan te gaan. 

Met Stappato zijn we bijzonder trots dat De Windmolen deze samenwerking kan opstarten en het is zonder enige twijfel een zeer mooie aanvulling aan het assortiment dat ook qua Bourgognes serieus uitgebreid werd met klinkende namen als Domaine Pinson, Domaine Y. Clerget, Chanterêves, Maison MC Thiriet en Domaine des Cadoles. 

Voor wie nog meer te weten wil komen over dit domein, kan hier doorklikken naar onze nieuwsbrief.

Stappato Openflessendagen: 15 tot 18 november 2019

Grote najaarsdegustatie - 15 tot 18 november 2019

Op vrijdagavond 15 november van 17u tot 21u starten we met een 'nocturne' in Loft130. Ook zaterdagnamiddag 16 november kunnen jullie van 14u tot 19u komen proeven in dit feeërieke kader. Net als vorig jaar werken we op deze twee dagen samen met Convento, onze partner in Leuven, die ook drie proeftafels zal bemannen in aanwezigheid van enkele bevriende wijnproducenten. De proeflijst van Leuven is dus nog iets meer uitgebreid.

Zondagnamiddag 17 november van 14u tot 19u en maandag 18 november van 17u tem 21u kunnen jullie terecht in onze gebouwen te Eke.

Deze editie verwelkomen we vijf absolute topproducenten uit Italië en ook ons zusterbedrijf De Windmolen inviteert twee klasbakken. Uit Alto Adige verwelkomen we voor het eerst Köfererhof met zijn strakke witte wijnen, uit Sicilië power woman Arianna Occhipinti met haar ragfijne Frappato-wijnen. Verder tekent Rocca di Montegrossi present, de meester van de Chianti Classico en zullen ook Luca Roagna en Emidio Pepe aanwezig zijn, twee absolute boegbeelden binnen de Italiaanse wijnwereld. Tenslotte nodigt De Windmolen het gerenommeerde Champagnehuis Delamotte uit en daarnaast stellen ze met grote trots Charles Lachaux voor. Charles wordt aanzien als een van de grote talenten in Bourgogne. Hij zal zowel de wijnen van het familiedomein Arnoux-Lachaux als deze van zijn eigen project Charles Lachaux voorstellen. Alle wijnboeren staan jullie graag te woord op vrijdag, zaterdag en zondag, uitgezonderd Köfererhof die enkel het weekend present is. Uiteraard zijn hun wijnen wel te proeven op de andere dagen.

Naast de wijnen van deze producenten zullen er tal van primeurwijnen te proeven zijn en verwennen we u graag met niet-te-missen promoties. Het concept is ongewijzigd gebleven. Voor 15 euro inkom pp. kan u meer dan 70 referenties degusteren. Bovendien mag u het kristallen degustatieglas van Spiegelau (t.w.v. 10,50 euro) mee naar huis nemen en krijgt u bij een aankoop vanaf 150 euro per persoon het entreegeld terugbetaald. Om alles vlot te laten verlopen, zouden wij iedereen willen vragen om zich vooraf in te schrijven via volgende link: www.stappato.be/topevent. Als bijlage kan u beide proeflijsten vinden, zowel deze voor in Loft130 als deze voor in Stappato Eke.

 

Degustatiedagen Stappato - De Windmolen : 15 en 16 juni 2019

Nog een anderhalve maand en dan is het weer zo ver, onze degustatiedagen.

Voor de eerste keer organiseren we onze proeverij in samenwerking met De Windmolen, het verhaal in Bourgogne dat nu sinds een jaar naast onze activiteiten van Stappato bestaat. Er zullen niet alleen Italiaanse wijnen en producenten zijn maar ook twee producenten uit Bourgogne.

Op zaterdag 15 en zondag 16 juni kan u maar liefst 6 producenten in levende lijve ontmoeten en met de nodige deskundige uitleg hun wijnen proeven in ons gebouw te Eke.

Le Marchesine, De Bartoli, Luigi Einaudi, Castello di Monsanto, Domaine René Bouvier en Domaine JC Boisset.

Meer informatie omtrent deze proeverij en inschrijving vindt u hier

Tot dan!

De Windmolen: het nieuwe zusje van Stappato

Voor sommigen onder jullie een volledige verrassing, voor anderen niet, maar begin dit jaar sloegen Pieter Verheyde, ex-sommelier Hof Van Cleve en eigenaar van restaurant Terminus (beste wijnkaart GM 2018), en Stappato de handen in elkaar te slaan. De Windmolen is gegroeid uit onze gezamenlijke passie voor Champagne en Bourgogne, die er altijd al was. De mensen die ons goed kennen, weten dat we steevast op zoek gaan naar leuke, vernieuwende zaken en zo kom je uiteraard ook in Frankrijk terecht.

Het idee, de benadering en de filosofie verschilt geenszins van deze van Stappato. We gaan op zoek naar familiedomeinen waar de passie van afdruipt en die een onvoorwaardelijk respect hebben voor natuur en tradities. Hun motto is het maken van terroirgerichte wijnen met een focus op elegantie en finesse.

Voor u als klant verandert er niks. Voor ons betekent het iets meer werk :o)

Maar geen nood, we verliezen onze focus niet, wel integendeel. We blijven zorgen voor uitmuntende Italiaanse wijnen, we blijven alles voorproeven, we bezoeken nog steeds frequent onze domeinen en we blijven uitkijken naar nieuwe ontdekkingen. We zijn gewoon verheugd en fier dat we nu ook onze favorieten uit Champagne en Bourgogne met jullie kunnen delen.

Neem een kijkje op www.dewindmolen.be en lees er alles over