Nieuws

Barbera Codamonte 2015 magnum

Laten we 2018 in schoonheid afsluiten met een laatste exclusieve lancering. Midden deze week kwam de langverwachte Barbera Codamonte 2015 magnum van Giuseppe Mascarello binnen in stock. Deze mythische wijn is afkomstig van 100 jaar oude druivenstokken geplant aan de staart van de Monprivato-wijngaard. De rendementen waren echter de laatste jaren zo laag dat het voor de familie Mascarello economisch gezien niet meer interessant was om deze wijn te blijven produceren. Na de oogst van 2015 besliste ze de wingerds te rooien en ondertussen werd er Nebbiolo aangeplant. Deze 2015 jaargang zal dus het allerlaatste oogstjaar worden van deze bijzondere Barbera. Op onze vraag werd de productie enkel in magnums gebotteld (ca. 500 stuks), waarvan de helft richting ons Belgenlandje werd verstuurd. De lanceringsprijs bedraagt 90 euro ex btw per magnum.

Interesse? Stuur snel een mailtje naar info@stappato.be. First come first serve!

Verticale Barolo Monprivato (Giuseppe Mascarello)

10 jaar een wijndomein volgen heeft als voordeel dat wanneer je elk jaar een aantal flessen opzij legt, je na enige tijd een mooie verticale kan organiseren. We starten met de legendarische Barolo Monprivato, een van de mooiste wijngaarden van Italië en bij uitbreiding wereldwijd. Op donderdag 22 maart 2018 reserveren we een deel van het restaurant The Butcher’s Son* in Antwerpen voor deze unieke degustatie. Na vier jaar komt de zoon des huizes, tevens de wijnmaker van het domein, Giuseppe Mascarello himself nog eens naar België om u doorheen de verticale Monprivato te loodsen. We proeven de Langhe Nebbiolo 2015 en vervolgens 10 opeenvolgende jaargangen Barolo Monprivato, van 2004 t.e.m. 2013, gecombineerd met een exquis 4-gangen degustatiemenu en dit voor maar 200 euro per persoon (all-in). Let wel, er zijn slechts 22 plaatsen voor dit uniek event. Inschrijven kan door te mailen naar info@stappato.be. First come first serve.

-- dit event is ondertussen uitverkocht --

 

Apéro Friday 9 oktober 2015

Wijnliefhebbers hoeven evenwel niet zo lang te wachten om nieuwe lanceringen te ontdekken, want komende vrijdag 9 oktober 2015 is het opnieuw Apéro Friday in Enoteca Stappato te Leuven. We stellen in primeur twee nieuwe jaargangen van topdomein Nervi voor. We hebben gekozen voor de zinnenprikkelende Gattinara 2010 en de magistrale single vineyard, Valferana Gattinara 2009. De laatste jaargang Valferana dateert reeds van 2005 en we hebben er lang op moeten wachten, maar deze 2009 was het wachten meer dan waard. Dit is Nebbiolo op topniveau, die gerust de competitie met de grote jongens uit Barolo en Barbaresco aankan. Beide wijnen kan je komen degusteren aan resp. 4 en 6 euro per glas en zoals steeds is onze wijnfrigo goed gevuld voor diegenen die ook graag een flesje uitkiezen. Wij zorgen uiteraard voor begeleidende antipasti. Iedereen welkom in Enoteca Stappato te Leuven vanaf 17u tot ...

Conterno koopt Arione-wijngaard in Serralunga d'Alba

In 1974 kocht Giovanni Conterno, Roberto's vader, de wereldbefaamde Francia-wijngaard, waarmee hij een punt zette achter de periode waarin steevast druiven werden aangekocht van lokale boeren. 1978 was uiteindelijk de eerste jaargang die werd gecommercialiseerd van de eigen wijngaard; een oogstjaar waarvan het potentieel om te kunnen ouderen bijna virtueel onbeperkt lijkt. De wijn is vandaag nog springlevend en wordt aanzien als een van de grootste Barolo’s ooit gemaakt. Pas in 2008, na vele jaren van mogelijke interesse in het aankopen van een tweede unieke terroir, werd Roberto eigenaar van de 3 ha-grote Vigneto Cerretta, eveneens gelegen in de magnifieke commune van Serralunga d’Alba. In amper drie jaar slaagde Roberto erin om de wijngaard volledig naar zijn hand te zetten en is Cerretta uitgegroeid tot een cultwijn.

Nu heeft hij concrete plannen om dit huzarenstukje opnieuw te herhalen, want vorig week op 4 maart 2015 werd hij eigenaar van de 8 hectare grote wijngaard, Arione, eveneens in Serralunga d'Alba. Al lang had Roberto Conterno zijn zinnen gezet op deze bijzonder terroir die grenst aan Cascina Francia en begin deze maand kreeg hij de kans om de wijngaard van Gigi Rosso te verwerven. 3,5 hectare is beplant met Nebbiolo bestemd voor Barolo, 1 hectare bestaat uit Barbera-stokken en op nog eens 1 hectare staan Nebbiolo-wingerds die zich buiten de DOCG bevinden en dus als Nebbiolo d'Alba dienen te worden gecommercialiseerd. De rest van de wijngaard is bebost. Midden jaren '70 kreeg Arione faam doordat grootmeester Bruno Giacosa enkel mythische wijnen van deze cru maakte. Hij beschouwde bovendien Arione als een van Barolo's mooiste terroirs. 40 jaar later wordt het afwachten of Roberto Conterno de oude glorie nieuw leven kan inblazen. Op een eerste Barolo Arione van Conterno zullen we evenwel enkele jaren moeten wachten. We will keep you posted!