Dit wijndomein werd opgericht aan het eind van de 19de eeuw toen Emidio Pepe, grootvader van de huidige naamdrager, de ideale terroir vond in de heuvels rond Torano. Hier zou hij de twee voornaamste druivenrassen uit Abruzzo gaan verbouwen. In 1944 genoot zijn zoon Giuseppe reeds faam door de kwaliteit van zijn bulkwijn (vino sfuso). Nog eens 20 jaar later was het zijn kleinzoon die de wijngaarden erfde en de eerste witte Trebbiano d'Abruzzo en rode Montepulciano d'Abruzzo op flessen trok. Sinds 1964 is Emidio Pepe in Abruzzo en ver daarbuiten uitgegroeid tot hét symbool van territoriale expressie en wijnen met een lange levensduur en dit dankzij Emidio's empirische en onvermoeibare inzet.
Zijn vrouw gaf hem drie dochters en al die jaren is het domein in handen gebleven van de familie zonder ooit te raken aan de tradities of het verleden. Vandaag zijn het de dochters Daniele en Sofia, bijgestaan door hun nichtje Chiara, die de geheimen geleerd van hun ouders in de praktijk omzetten om op die manier het natuurlijk erfgoed in stand te houden. Lang voordat de aanpak een modeverschijnsel werd of via een institutionele stempel werd gecertifieerd, werkten zij al biologisch. Momenteel heeft het wijndomein 15 hectare wijngaard in bezit, gecultiveerd volgens de principes van biologische en biodynamische agricultuur. De wijnen van Emidio Pepe staan bekend om prachtig op de fles te verouderen en het is dan ook niet meer dan terecht dat het wijnhuis beschouwd wordt als een van Abruzzo's beste.