Bruno Giacosa

De vakman Bruno Giacosa, het genie van Neive

Een buitengewone passie voor wijn wordt in de familie Giacosa al drie generaties lang doorgegeven. Bruno Giacosa was een man van weinig woorden maar met groot talent. Hij ging uit van een eenvoudige filosofie die is gebaseerd op respect voor de traditie zowel in de wijngaard als in de kelder. Giacosa maakt meditatieve wijnen: door de rijkdom aan smaak, complexiteit en karakter die het in zijn wijnen weet mee te geven.

Het begon allemaal op 14-jarige leeftijd toen zijn vader hem kwam oppikken aan een kostschool in Alba. De tweede wereldoorlog was uitgebroken, overal waren er bombardementen, en om zijn zoon te beschermen, bracht hij hem naar de wijnkelders van de familie. Bruno Giacosa is hier bij wijze van spreken nooit meer uitgekomen. Die kelders waren zijn speelplaats en schoolplein. Hier groeide hij op en achtervolgde hij zijn dromen. Ondertussen bijna 80 jaar later is er weinig veranderd. In al die jaren is hij trouw gebleven aan één onafscheidelijke vriend: hard werken! 

Grootvader Carlo en vader Mario Giacosa hadden reeds een buitengewone passie voor het wijn maken en gingen hierbij op zoek naar de beste druiven van de mooiste wijngaarden uit de streek. Later in hoofde van Bruno Giacosa zelf is deze liefde voor de wijn alleen gegroeid. Twee generaties lang bezaten de Giacosa’s geen eigen wijngaarden en waren zij voor hun wijnproductie aangewezen op druiventelers uit de regio. Het was Bruno Giacosa die een gereputeerd netwerk uitbouwde van boeren met een uitgesproken focus op kwaliteitsproductie. In de jaren ’60 werd Giacosa - samen met Gaja en Produttori del Barbaresco - beschouwd als één van de drie grote wijnmakers in Barbaresco die het volle potentieel van deze regio aantoonden. Hij kreeg de titel “Barolista”,

In 1967 startte Bruno Giacosa met het bottelen van Barolos en Barbarescos komende van één enkele wijngaard met de naam vermeld op het etiket. In Piemonte wordt vaak verteld dat hij met de aangekochte druiven betere wijnen maakte dan de eigenaars van de wijngaard zelf. De weg lag snel open voor de aankoop van een aantal van deze percelen. Uiteindelijk speelde hij het klaar om enkele prachtige wijngaarden op de mooiste locaties in Barbaresco, Serralunga en La Morra te verwerven. In 1982 kocht hij de Falletto-wijngaard in Barolo en in 1996 verwierf hij delen van de legendarische wijngaarden Asili e Rabajà in Barbaresco.

Over de jaren heen is Giacosa’s reputatie voor perfectie voortdurend bevestigd. Zijn wijnen worden steeds met uiterste zorg vervaardigd en zijn stilistisch consistent. Het is bekend dat Giacosa geen fles zal bottelen als het oogstjaar niet aan de strengste kwaliteitsnormen beantwoordt. Wanneer een wijn niet aan de torenhoge verwachtingen voldoet, verkopen ze hem nog liever in bulk (“sfuso” in het italiaans) dan er hun eigen naam op de kleven.

Een hevige passie voor de wijn van Piemonte wordt in de familie Giacosa al vier generaties lang doorgegeven. Bruno Giacosa was een man van weinig woorden maar met groot talent die in januari 2018 op 88-jarige leeftijd overleed. Vandaag de dag wordt zijn levenswerk vedergezet door diens dochter Bruna Giacosa. Ook de life time consultant Dante Scaglione consulteert nog steeds. Aan de visie en kwaliteit wordt niet geraakt. Giacosa blijft een synoniem voor meditatieve wijnen: door de rijkdom aan smaak, complexiteit en karakter die ze de wijnen weten mee te geven.

Ontdek hier de wijnen van Bruno Giacosa

www.brunogiacosa.it