Chiara Condello

Chiara Condello is een energieke, ambitieuze jonge wijnmaakster uit Romagna die de laatste jaren wel wat furore heeft gemaakt, getuige het feit dat Fortune Italia haar recent opnam in de lijst van meest beloftevolle wijnmakers onder de 40 jaar. Vanaf haar eerste jaargang 2015 zet ze haar regio Romagna en meer in het bijzonder Predappio met verve op de (wijn)kaart.

Haar vader kocht in 2001 het landgoed Borgo Condé in Predappio. Vandaag strekt het zich uit over bijna 100 hectare, een mix van bossen, olijfbomen en wijngaarden. Tussen de wijnranken ligt een adembenemend resort met liefst 39 luxe-kamers, een fantastische spa en een eigen Osteria. We raden het iedereen aan qua vakantiebestemming.

In 2006 bracht Chiara's vader zijn eerste wijnen op de markt. Ondertussen leidt Chiara naast het familiedomein voornamelijk haar eigen project dat ze in 2015 opstartte. Le Lucciole is geboren uit het besef dat ze de rijke wijnbouwgeschiedenis die honderden jaren in de heuvels van Predappio is geschreven en overgeleverd, zo goed als mogelijk wilt bewaren. Chiara wil een revolutionaire interpretatie geven aan dit unieke, genereuze land. Haar doel is wijnen te produceren die de meest pure expressie tonen van deze unieke terroir. Daarbij opteerde ze voor een klein stukje land in de buurt van een bos, in het hart van de appellation Predappio, tussen 150 en 300 meter boven de zeespiegel. Hier zijn de wijnstokken diep geworteld in een arme kalk-kleigrond die rijk is aan pliocenische zandstenen genaamd Spungone. Hier was 3 miljoen jaar geleden een zee. 

In haar wijnen zoekt ze een authentieke uitdrukking van dit land, haar geschiedenis, haar ziel. Chiara wil heldere, zuivere wijnen maken. Daarbij werkt ze volledig biologisch met aandacht en respect voor de planten en de bodem.  Al het werk in de wijngaarden gebeurt volledig handmatig. Ze opteert voor een biologische bemesting, mechanisch wieden en een zeer laag gebruik van zwavel en koper voor de bestrijding van ongedierte. Om een goede wijnmaker te zijn, is het belangrijk om een gezonde en evenwichtige wijngaard te hebben. Daarom volgt ze de wijngaarden elke dag op met als doel finaal enkel gezonde en rijpe druiven in de kelder te brengen die geen enkele correctie nodig hebben.

Ontdek de wijnen van Chiara Condello

https://www.chiaracondello.com