Giacomo Conterno

Conterno behoort al drie generaties tot de absolute top binnen het traditionalisme in Piemonte samen met Bruno Giacosa en Giuseppe Mascarello. Roberto Conterno wordt o.a. door Gianfranco Soldera beschouwd als één van de grootste wijnmeesters uit zijn generatie.

Vlak buiten het historische centrum van Monforte d’Alba liggen de wijnkelders van Giacomo Conterno. Giacomo Conterno is de grootvader van de huidige eigenaar Roberto Conterno. De kelders en logistieke ruimte zijn indrukwekkend groot en dat wetende dat we hier met een kleine speler te maken hebben, zeker als men kijkt naar een totale productie van om en bij de 50.000 flessen. De kelders van Conterno zijn prachtig en ademen een reinheid die erg lijkt op de wijnkelders van Soldera in Montalcino.

Conterno maakt slechts 3 wijnen: een Barbera d’Alba, Barolo Cascina Francia en Barolo Riserva Monfortino. De laatste is de Barolo met de grootste naam en is wellicht ook een van de beste Barolo die er bestaan. Alle druiven komen uit een enkele wijngaard. Zowel Barbera als Nebbiolo. De wijngaard is de Cascina Francia wijngaard in Serralunga d’Alba. Deze wijngaard behoort sinds midden jaren zeventig van de vorige eeuw tot de familie Conterno. Daarvoor werd Cascina Francia, Monfortino, Barbera en Dolcetto gekocht van de beste terroirs in de regio.

Sinds 1978 is dat niet meer het geval en wordt alles uit deze kleine wijngaard in Serralunga gehaald. De Monfortino wordt alleen gemaakt in de beste jaargangen en is een selectie van de beste druiven uit de wijngaard. Na de oogst wordt dit deel ook apart gevinificeerd en minimaal 7 jaar op grote Sloveens eiken vaten bewaard.

In 2008 en 2015 kocht Roberto Conterno nieuwe wijngaarden in respectievelijk Cerretta en Arione, beide zeer gerespecteerde cru’s in de comune Serralunga d'Alba. 

Met de overnames van Cerretta en Arione heeft Roberto een onuitwisbare stempel gedrukt op dit legendarische domein.
De huidige wijngaarden behoren tot de meest verzorgde in de Langhe, en het domein is bijna onmogelijk schoon. Doorheen de jaren is Roberto ook niet bang geweest om te investeren in moderne technologie, hoewel moderniteit alleen wordt omarmd als het Roberto in staat stelt hetzelfde werk beter te doen. Voorbeelden hiervan zijn betere sorteer- en ontstemmingsapparatuur en een ultramoderne bottellijn om ervoor te zorgen dat de magie van Conterno intact in de fles belandt.

Maar wat echt belangrijk is, zijn de wijntradities van zijn familie, en die blijven onveranderd. De lange fermentaties zouden zelfs nog door zijn grootvader worden herkend.

Ontdek hier de wijnen van Conterno

www.conterno.it