Marco De Bartoli

Meer dan 200 jaar geleden hebben de Britten Marsala op de kaart gezet, vooraleer de Italianen de godendrank wisten te reduceren tot een ingrediënt om louter en alleen mee te koken. Marco De Bartoli heeft evenwel eigenhandig de goede naam van Marsala weten te herstellen (redden). Op het 20ha-grote familiale wijndomein nabij het Siciliaanse stadje Marsala maken de De Bartoli-familie vandaag de dag naast Marsala ook schitterende zoete Passito en enkele verfijnde droge witte wijnen.

Als telg van twee industriële producenten, Pellegrino en Mirabella, koos Marco De Bartoli in 1978 de eenzame weg naar kwaliteit. Om deze boodschap kracht bij te zetten lanceerde hij het vlaggenschip van het domein: de Vecchio Samperi, genoemd naar het gehucht waar het wijndomein gelegen is. De Vecchio Samperi is een 100% Solera-gerijpte wijn van enkel Grillo druiven, zonder versterking door alcohol én zonder toevoeging van mistella (een gekarameliseerde zoetstof). Sinds 1986 maakt De Bartoli ook een zoete Passito op het eiland Pantelleria, dichtbij Tunesië. De familie bezit hier 8 hectare wijngaarden aangeplant met Zibibbo (Moscato di Alessandria) in de Contrada Bukkuram, waarbij ze slechts enkele duizenden flessen per jaar bottelen.

Zijn kinderen, Renato, Sebastiano en Giuseppina volgen, na de dood van hun vader, dit ingeslagen pad verder let succes en met als doel de Siciliaanse autochtone druivenrassen blijvend te promoten, in het bijzonder de lokale witte variëteiten Grillo, Zibibbo en Catarratto.

Ontdek hier de wijnen van De Bartoli

www.marcodebartoli.com