Miani

Bijna 11 jaar geleden, nadat zijn vader overleed, nam Enzo Pontoni het beheer van de familiewijngaarden over. De bijna 2m grote Enzo werkte 17 jaar als ingenieur, maar keerde uiteindelijk terug naar het ouderlijke huis en zijn ware passie. Deze ingetogen en schuchtere einzelgänger bezit slechts 4 hectare wijngaarden en pacht daarbuiten nog eens 13 hectare. Alles wordt organisch bewerkt en dit resulteert in een minuscule productie van circa 8.000 flessen. Enzo, a man of land, gaat uit van dezelfde principes bedacht door meesters als Gravner, Radikon, Quintarelli & Valentini. Hij werkt in uiterst bescheiden kelders, waarin hij kalm toegeeft dat ze quasi op instorten staan en waar Enzo zijn uitzonderlijk minuscule opbrengsten van een dozijn verschillende variëteiten transformeert in heerlijke, rijke wijnen. Het resultaat is een selectie van decadente, volle, complexe wijnen die bijna onmogelijk te verkrijgen zijn.

Antonio Galloni (Vinous Media): “Miani is one of the crown jewels in the world of wine. Proprietor Enzo Pontoni excels with a range of both whites and reds that are typically monumental. That is the good news. The bad news is that Pontoni releases a mere 8,000 bottles from 18 hectares of vineyards, which means the wines are very hard to source. Yields are tiny and selection is Draconian, first in the vineyards and later in the cellar, where Pontoni is especially demanding when it comes what goes into the bottle.”