Philine Isabelle Dienger

Met een mooie aaneenschakeling van ervaringen en met haar intuïtie als kompas heeft Philine Isabelle Dienger een verbazingwekkende reis gemaakt - van opgroeien in Heidelberg tot wijnmaker met een wijngaard en kelder in Barolo een decennium later.

Na de middelbare school werd haar nieuwsgierigheid naar wijn als cultureel fenomeen gewekt, en praktisch werk op het land leek al snel aantrekkelijker dan theoretische universitaire studies. Een parttime baan in een plaatselijk restaurant bracht haar in contact met Odinstal - een biodynamische wijngaard in de centrale Pfalz. Hier bleef ze drie en een half jaar. Ondertussen voltooide ze een diploma wijnbouw en oenologie in het nabijgelegen Neustadt.

In 2013 kreeg Philine een baan bij Simonit & Sirch - rondreizende snoeiers met de wereld als werkterrein en veel bekende namen op hun klantenlijst. Haar opdrachten kwamen vooral terecht in Duitsland en Oostenrijk, maar ook in Italië en Zwitserland. Deze jaren zorgden ook voor een mentorschap dat diepere inzichten gaf en de basis legde voor hoe zij vandaag denkt en werkt.

Een paar jaar later verhuisde ze naar Pranzegg, een kleinschalig biologisch-dynamisch wijnhuis in Alto Adige. Het jaar daarop nam ze een baan aan bij Heinrich, een van de grootste biodynamische producenten van Oostenrijk naar oppervlakte. Dankzij een uitgebreide productie kon Philine haar vaardigheden als voorproever en analist aanscherpen. Tegelijkertijd had ze tijd om het werk van het domein met compost te ontwikkelen, maar uiteindelijk voelde ze dat ze weer dichter bij de wijnstokken wilde komen.

Na de vele oogsten en het bevriend raken met wijnboeren in de Langhe belandde Philine in Barolo. Hier begon ze in 2019 wijn te maken van aangekocht fruit dat ze had helpen verbouwen, waarbij ze ruimte leende in de kelder van Marta en Carlotta Rinaldi. In 2020 deed zich de gelegenheid voor om iets meer dan een hectare te pachten in Preda, een centrale locatie in Barolo. Het land is beplant met 0,8 ha oudere massaselectie Nebbiolo, en 0,3 ha Chardonnay.

Philine vat de essentie van haar filosofie samen:

"Zorgvuldig snoeien en biodynamische teelt. De teelt (en natuurlijk de vinificatie) wordt gekenmerkt door een enorm aantal, soms schijnbaar triviale, handmatige stappen. Ik streef naar perfectie in elke stap, geen koele, berekenende, cerebrale perfectie. Maar een toegewijde, meelevende, culturele perfectie. Mijn metafoor is Japans vakmanschap, waar wetenschap en kunst zich bij elke stap openen. Waar de som van het rituele werk de middelmatigheid van het meesterschap scheidt."

Philine's eerste jaargang Barolo komt in het voorjaar van 2024 uit.

Ontdek hier de wijnen van Philine Isabelle 

https://www.philineisabelle.com