Soldera®

Een minuscule wijngaard en een piepkleine productie doen misschien anders vermoeden, maar vergis je niet: Soldera® is één van de grote sterren aan het Italiaanse wijnfirmament. Nabij het stadje Montalcino op het idyllische domein Case Basse® maakt Gianfranco Soldera één van ’s werelds meest unieke wijnen. Vandaag de dag behoort hij tot de grote der aarde en is hij uitgegroeid tot een begrip. Dit is de absolute top in Brunello.

Gianfranco Soldera is bovenal een man met een buitengewone wijncultuur. Zelden hebben wij iemand ontmoet die met zo’n grote deskundigheid en onnavolgbare geestdrift spreekt over de meest voorname en traditionele Barolo’s en Barbaresco’s. Diep gepassioneerd door deze wijnen en na een succesvolle carrière als verzekeringmakelaar in Milaan droomden hij en zijn vrouw Graziella van een eigen wijngaard. In de vroege jaren ’70 doorkruisten ze Piemonte, Veneto en Toscane op zoek naar die ultieme terroir.

In 1972 stoten ze uiteindelijk op een vervallen boerderij iets ten zuidwesten van het toen nog onbekende Montalcino. Het gebied was volledig verwaarloosd, het domein verlaten door zijn pachters en de grond werd niet gecultiveerd, maar zelfs in deze staat was het een prachtig stukje land in een adembenemend decor. Gianfranco en Graziella waren op slag verliefd en twijfelden geen seconde, toen ze de betoverende omgeving van Case Basse ontdekten. Ze besloten zich toe te leggen op het maken van uitzonderlijke wijn van het allerhoogste niveau.

De rode draad door heel het verhaal is een buitengewoon respect voor de natuur. Alleen wanneer men de natuur en haar wetten respecteert, kan een wijngaard haar volle potentieel bereiken. De wijn die tot stand komt op Case Basse is een vertaling van de uitzonderlijke terroir en een zeer pure expressie van deze filosofie. De inzet van onnatuurlijke hulpmiddelen die de gevoelige balans kunnen verstoren, is volledig uit den boze. Er wordt op geen enkele manier ingegrepen in de natuur.

Ontdek hier de wijnen van Soldera® 

www.soldera.it