Big news: Stappato lanceert nieuwe topdomeinen!

Cari amici, beste wijnvrienden,

Daar waar we met Stappato de afgelopen jaren qua nieuwe domeinen vooral gefocust hebben op rode wijnen, zijn we verheugd om vandaag liefst 5 nieuwe wijnhuizen te mogen verwelkomen die tot de absolute top behoren in Italië op gebied van witte wijnen. De afgelopen weken konden we nog niet veel onthullen omdat we eerst ter plaatse de wijngaarden en -kelders wilden bezichtigen, maar het is zo ver en  jullie krijgen de officiële primeur.

Marco De Bartoli

Dat Sicilië "hot" is de laatste jaren leidt geen twijfel, maar enkele wijndomeinen staan reeds decennia aan de top. Marco De Bartoli is hier een schoolvoorbeeld van. Meer dan 200 jaar geleden hebben de Britten Marsala op de kaart gezet, vooraleer de Italianen de godendrank wisten te reduceren tot een ingrediënt om louter en alleen mee te koken. Marco De Bartoli heeft evenwel eigenhandig de goede naam van Marsala weten te herstellen (redden). Op het 20ha-grote familiale wijndomein nabij het Siciliaanse stadje Marsala maken de De Bartoli-familie vandaag de dag naast Marsala ook schitterende zoete Passito di Pantelleria en enkele verfijnde droge witte wijnen met enorm veel mineraliteit.

Vevey Marziano

Dit bijzondere domein uit Valle d'Aosta werd ons aangeraden door Nervi. Marziano Vevey maakt samen met zijn dochter Valeria een bijzondere witte wijn waarvan ze elk jaar 5000 flesjes produceren en waarbij Stappato hun eerste, trotse buitenlandse invoerder is. Marziano Vevey's wijngaarden strekken zich uit over een oppervlakte van 0,60 ha en liggen verspreid aan de voet van de bergen rondom Morgex. Sommige wijngaarden liggen in de vlakte, andere zijn aangeplant in terrasbouw en nog andere klampen zich vast aan de steile hellingen, waardoor de wijnmaker in erg moeilijke omstandigheden moet werken. Blanc de Morgex-druivelaars groeien heel dicht bij de grond en staan aangeplant op de hoogste wijngaarden in Europa, tot wel 1.350 m boven de zeespiegel. Door de extreme hoogte worden ze blootgesteld aan de grillen van Moeder Aarde en hebben ze moeite om de ontberingen van de winter te overleven. Het resultaat is een geraffineerde wijn met focus, precisie en een strakke mineraliteit. Gewoon groots!

Edi Keber

In Friuli, tegen de Sloveense grens aan, is het een naam met faam, die klinkt als een klok: Edi Keber. Zijn zoon Kristian en Edi hechten veel belang aan tradities en terroir. Vroeger maakten wijnboeren slechts één enkele wijn volgens een oude, lokale traditie. Het is vanuit dit idee dat het project Collio vorm kreeg. Collio is een oude wijnbenaming in Friuli en wordt traditioneel gebruikt voor wijnen die bestaan uit een blend van de drie autochtone druivenrassen, Tocai Friulano, Ribolla Gialla en Malvasia Istriana, en waarbij de gisting plaatsvindt in cementen cuves. Deze traditie was evenwel grotendeels verloren gegaan omdat de hedendaagse wijnmarkt meer keuzes verwacht van een wijnboer. In 2009 besloot Kristian Keber het roer opnieuw om te gooien en te focussen op slechts één enkele wijn. Vandaag de dag wordt de wijn aanzien als een van Italiaanse fijnste witte wijnen. De blend creëert een volle, rijke wijn die de beste uitdrukking is van de ziel van deze bijzondere wijnregio. Een Grand Cru uit de Collio!

Damijan Podversic

Friuli heeft zo veel in zijn mars dat we er graag nog een tweede topper introduceren: Damijan Podversic. Damijan is een van de meest beloftevolle en hardwerkende jonge wijnmakers in Friuli. Hoewel diep geïnspireerd door zijn vriend en mentor Josko Gravner ontwikkelde Damijan zijn eigen stijl. Het is de Gorizia-heuvels tegen de Sloveense grens aan, dat wijnmakers Damijan enkele van de meest persoonlijke - én ook wel controversiële - wijnen maakt in Italië. Zijn wijnen fermenteren in open grote houten fusten dankzij de gisten die van nature op de druif aanwezig zijn. Vervolgens ondergaan ze een lange maceratie op de schillen. Dit lijkt misschien niet zo controversieel, ware het niet dat hij voornamelijk witte wijnen en geen rode wijnen maakt. Het resultaat zijn witte wijnen die zo geconcentreerd zijn in smaak met een onderbouw van tannines, waardoor je met je ogen toe zou zweren dat je rode wijn aan het drinken was. Damijan's wijnen tonen een meer delicate hand dan vaak het geval is voor wijnen gemaakt in deze stijl en ze overstijgen misschien wel deze van zijn mentor. Er bestaat voorlopig geen equivalent in de hele wijnwereld voor zijn wijnen.

Emidio Pepe

Dit wijndomein werd opgericht aan het eind van de 19de eeuw toen Emidio Pepe, grootvader van de huidige naamdrager, de ideale terroir vond in de heuvels rond Torano. Hier zou hij de twee voornaamste druivenrassen uit Abruzzo gaan verbouwen. In 1944 genoot zijn zoon Giuseppe reeds faam door de kwaliteit van zijn bulkwijn (vino sfuso). Nog eens 20 jaar later was het zijn kleinzoon die de wijngaarden erfde en de eerste witte Trebbiano d'Abruzzo en rode Montepulciano d'Abruzzo op flessen trok. Sinds 1964 is Emidio Pepe in Abruzzo en ver daarbuiten uitgegroeid tot hét symbool van territoriale expressie en wijnen met een lange levensduur en dit dankzij Emidio's empirische en onvermoeibare inzet.

Zijn vrouw gaf hem drie dochters en al die jaren is het domein in handen gebleven van de familie zonder ooit te raken aan de tradities of het verleden. Vandaag zijn het de dochters Daniele en Sofia, bijgestaan door hun nichtje Chiara, die de geheimen geleerd van hun ouders in de praktijk omzetten om op die manier het natuurlijk erfgoed in stand te houden. Lang voordat de aanpak een modeverschijnsel werd of via een institutionele stempel werd gecertifieerd, werkten zij al biologisch. Momenteel heeft het wijndomein 15 hectare wijngaard in bezit, gecultiveerd volgens de principes van biologische en biodynamische agricultuur. De wijnen van Emidio Pepe staan bekend om prachtig op de fles te verouderen en het is dan ook niet meer dan terecht dat het wijnhuis beschouwd wordt als een van Abruzzo's beste.

 

 

Hopelijk zijn jullie even enthousiast als ons over de nieuwe aanwinsten. Kom ze ontdekken in Gent of Leuven en tijdens onze proefdagen midden juni. We kunnen trouwens verklappen dat we binnen twee weken nog een bijkomend topdomein zullen lanceren, dat eveneens aanwezig zal zijn op de openflessendagen, so stay tuned!Salute e saluti e ci vediamo a Stappato,

Filip, Jens, Jeroen, Renato, Tom & Robin