Luigi Einaudi

Poderi Luigi Einaudi werd opgericht door Luigi Einaudi, econoom, journalist en na WO II de eerste president van Italië. Op 23-jarige leeftijd besloot hij om zich tot aan zijn nek in de schulden te steken door in Dogliani het land terug te kopen dat zijn moeder jaren eerder had moeten verkopen om zijn studie te kunnen betalen.

Zoon Roberto Einaudi volgde Luigi op waarna in de jaren 80 zijn kleindochter het team komt versterken: Paola. Zij maakt zich samen met andere wijnboeren uit de buurt sterk voor de kwaliteitserkenning van de Dogliani-wijnen. In 2006 werden deze inspanningen beloond met de officiële DOCG-status.

Sinds 1990 is het wijnbedrijf in handen van zijn achterkleinzoon Matteo Sardagna, die het bedrijf op zijn beurt weer van zijn moeder Paola heeft overgenomen. Volgens Matteo was het zijn moeder die ‘de waarden van de familie, het landschap en de regio het meest koesterde.’

Matteo Sardagna heeft de afgelopen jaren grote stappen voorwaarts gezet op het landgoed van zijn familie. Hij kocht nieuwe wijngaarden aan en stapte over op een klassiekere stijl Barolo waarbij hij voorkeur geeft aan lange fermentatie, malolactische vergisting in cement en rijping op vat. Dit leidt tot prachtige wijnen met een lang bewaarpotentieel die internationaal veelal geroemd worden.

Vandaag de dag is Poderi Luigi Einaudi een van de meest representatieve Barolo-wijnhuizen van Piemonte. De aanpak van de familie Einaudi heeft zich de afgelopen 125 jaar bewezen en de wijnen zijn dan ook de ultieme uitdrukking van de verbondenheid tussen de druif en het terroir. En met de moderne visie van Matteo Sardagna lijkt de visie van overgrootvader Luigi Einaudi nog altijd springlevend: ‘A great wine can only come from a great vineyard and a great terroir´.

Ontdek hier de wijnen van Luigi Einaudi

www.poderieinaudi.com