Emidio Pepe

Het wijndomein werd opgericht aan het eind van de 19de eeuw toen Emidio Pepe, grootvader van de huidige naamdrager, de ideale terroir vond in de heuvels rond Torano. Hier zou hij de twee voornaamste druivenrassen uit Abruzzo gaan verbouwen. In 1944 genoot zijn zoon Giuseppe reeds faam door de kwaliteit van zijn bulkwijn (vino sfuso). Nog eens 20 jaar later was het zijn kleinzoon die de wijngaarden erfde en de eerste witte Trebbiano d'Abruzzo en rode Montepulciano d'Abruzzo op flessen trok. Sinds 1964 is Emidio Pepe in Abruzzo en ver daarbuiten uitgegroeid tot hét symbool van territoriale expressie en wijnen met een lange levensduur en dit dankzij Emidio's empirische en onvermoeibare inzet.

Het is opvallend hoe eenvoudig het allemaal kan klinken. Vele artikels op het internet hebben het over een hands-on aanpak, biologisch-biodynamische landbouw en de dito manier van wijn maken, spontane gisting, rijping in alleen cementen cuves en lange rijping in flessen. Is het allemaal zo eenvoudig? En zo ja, waarom doen ze het niet allemaal op die manier? Visie, passie, aandacht voor de kleinste details, uithoudingsvermogen, traditie en in dit geval vooral familie, zijn de principes die het proces van wijnstok tot het finale product in de fles beheersen. Wat Emidio Pepe begon, heeft hij doorgegeven aan zijn dochters Sofia en Daniela. Vandaag heeft Chiara De Iulis Pepe, Daniela's dochter, de leiding genomen in de wijngaarden en de wijnmakerij.

Lang voordat de aanpak een modeverschijnsel werd of via een institutionele stempel werd gecertifieerd, werkten zij al biologisch. Momenteel heeft het wijndomein 15 hectare wijngaard in bezit, gecultiveerd volgens de principes van biologische en biodynamische agricultuur. De wijnen van Emidio Pepe staan bekend om prachtig op de fles te verouderen en het is dan ook niet meer dan terecht dat het wijnhuis beschouwd wordt als een van Abruzzo's beste.

Ontdek hier de wijnen van Emidio Pepe

http://www.emidiopepe.com/