Nervi

Molsino Vineyard

Sinds begin 2014 hebben we een topdomein uit het "hoge" Noorden van Piemonte in onze rangen. De belangrijkste herkomstbenaming in deze regio is Gattinara, een heuse DOCG met de Nebbiolo-druif als basis. Binnen deze appellatie is het wijndomein Nervi, een van de sterkhouders. Het wijnhuis heeft meer dan een eeuw ervaring (opgericht in 1906) en werkt op een traditionele manier. Hun wijnen rijpen voor drie tot vijf jaar op grote vaten, vervolgens minstens zes maand op cement cuves om te stabiliseren en tenslotte nogmaals zes maand op fles, alvorens ze op de markt worden gebracht. Vergis u echter niet, want dit zijn wijnen die nog een mooie toekomst voor de boeg hebben. Door het unieke klimaat in Gattinara samen met de vulkanische ondergrond hebben de wijnen immers een geraffineerde aciditeit die ver draagt. Tijdens ons eerste bezoek bleek een 1978 nog alive and kicking.

In mei 2018 heeft Roberto Conterno zich heeft ingekocht in Nervi voor een aandeel van 90%. De overige 10% blijft in handen van het Noorse koppel Erling & Kathrine Astrup. Het was dankzij Roberto dat we 6 jaar geleden in contact zijn gekomen met Nervi en hij heeft zijn liefde voor de Gattinara-regio nooit onder stoelen of banken gestoken. Erling & Kathrine hebben Nervi sinds 2011 tot een nieuw hoogtepunt gebracht, maar vonden dat ze externe hulp nodig hadden om nog hogere toppen te scheren. De geschikte persoon zagen ze in hun goede vriend Roberto.

Vanaf heden is de dagdagelijkse leiding in handen van Roberto. Hij vertelde ons dat hij grootse plannen heeft en substantiële investeringen plant in de kelder om het niveau nog serieus op te krikken. Het potentieel is volgens hem enorm. Hij ziet Nervi dan ook als een volwaardige tweede entiteit en niet als het kleinere broertje van wijndomein Giacomo Conterno. De eerste jaargang die onder zijn supervisie zal worden gelanceerd, is de 2015 jaargang, waarbij alles van de Valferana en Molsino cru zal worden gedeclasseerd in de reguliere Gattinara.

Ontdek hier de wijnen van Nervi