Rocca di Montegrossi

Al sinds 1141 wordt de naam Ricasoli gelinkt met wijn, op het moment dat het befaamde Castello di Brolio in handen kwam van de adellijke familie. Dit maakt hen één van de oudste, nog bestaande wijnproducenten ter wereld. Sedertdien hebben ze een cruciale rol gespeeld binnen de Toscaanse wijnscene.  Barone Bettino Ricasoli, een illustere politicus, onderzoeker en vooruitziend wijnmaker, wordt gezien als de grondlegger van de vermaarde Chianti. Na jaren van onderzoek schreef hij in 1872 zijn bekende formule neer in een brief naar de universiteit van PIsa: Chianti was geboren!

Marco Ricasoli-Firidolfi is vandaag de dag de jongste telg in het Ricasoli triumviraat, naast zijn broer Giovanni in Cacchiano en zijn neef Francesco, de 32ste generatie bij Castello di Brolio. Hij besloot zich in 1994 af te splitsen van het wijndomein Castello di Cacchiano, als gevolg van een meningsverschil met zijn broer over de manier van wijn maken. Zijn moeder Elisabetta Balbi Valier gaf hem als startgeschenk de 2 ha-grote San Marcellino-wijngaard en het landgoed Rocca di Montegrossi. 

Dit domein is gelegen in het gehucht Monti in Chianti, zo’n 7 km ten zuiden van Gaiole in Chianti, zeg maar het historisch hart van de Chianti Classico. 

Een jong wijnbedrijf met een bijzondere terroir

De kelders van Rocca di Montegrossi bevinden tegenover een Romaans kerkje, San Marcellino genaamd, waarnaar eveneens de omliggende wijngaard werd genoemd. In 1998 liet Marco deze cantina volledig renoveren en moderniseren. Van toen af aan plantte hij als een mozaïek de nieuwe wijngaarden rondom zijn Vigneto San Marcellino. Om de percelen plantklaar te maken, moesten  talrijke rotsblokken worden verwijderd, maar na al die jaren hard labeur kan men stellen dat Toscane er een topdomein bij heeft. Het landgoed strekt zich thans uit over meer dan 100 hectaren, waarvan er 20 aangeplant zijn met wijnstokken, nog eens 20 zijn olijfgaarden en het resterende gedeelte bestaat hoofdzakelijk uit bossen en weiland.

De wijngaarden hebben een zuid tot zuidoostelijke ligging en de hoogte varieert van 340 tot 510m boven de zeespiegel. De bodem is bijzonder kalkrijk in combinatie met leem. De hoofddruif is Sangiovese aangevuld met andere locale variëteiten als Canaiolo, Colorino, Pugnitello en Malvasia Bianca. Er werden eveneens in beperkte mate internationale druiven, nl. Merlot en Cabernet Sauvignon, aangeplant, maar deze worden enkel aangewend voor het maken van de cru Geremia, een indrukwekkende Bordeaux-blend.

Marco’s betrachting is het maken van authentieke Chianti . De wijnen worden niet gefilterd want zoals hij het zelf uitdrukt: “het verschil tussen een niet-gefilterde en gefilterde wijn is zoals het verschil tussen verse en gepasteuriseerde melk”. Op Rocca di Montegrossi worden twee Chianti Classico DOCGs geproduceerd, een basis en de Vigneto San Marcellino. De Sangiovese staat hierbij centraal, maar er worden drie inheemse variëteiten aangewend om de complexiteit van de wijnen te vergroten: Canaiolo, Colorino en Pugnitello. Dit levert bijzonder elegante, harmonieuze wijnen op met een aangename mineraliteit eigen aan het gebied in en rond Monti in Chianti. Deze uitzonderlijke terroir zette Marco ertoe aan om in 1997 ook Merlot en Cabernet Sauvignon aan te planten. Het resultaat is een IGT‑wijn, Geremia genaamd, die een nieuwe interpretatie geeft aan het potentieel van deze unieke plek. Een overweldigende Rosé, een karaktervolle olijfolie en een  legendarische Vinsanto del Chianti Classico DOC maken het verhaal compleet. Deze laatste is een klassieker uit de regio en wat nog belangrijker is, Marco’s grote lieveling.

De laatste nieuwe en gelimiteerde creatie van Marco Ricasoli Firidolfi (slechts een kleine 2000 magnumflessen geproduceerd) werd genoemd naar Ridolfo, een voorouder van de familie. De samenstelling van 50% Cabernet Sauvignon en 50% Pugnitello symboliseert de combinatie van traditie en het heden en vertegenwoordigt tegelijkertijd op indrukwekkende wijze de terroir van de Chianti-heuvels.

Ontdek hier de wijnen van het domein Rocca di Montegrossi.

www.roccadimontegrossi.it