Het prachtige verhaal van de 2010 Sangiovese IGT di Case Basse di Gianfranco Soldera

 

Italiaanse wijnproducent Gianfranco Soldera heeft in ons land 82 liter van een bijzondere wijn aangeboden ten voordele van het goede doel. De wijn, een Sangiovese IGT uit het legendarische jaar 2010, bracht in België 124.500 euro op. Dat geld gaat integraal naar vier vzw’s die zich onder meer inzetten voor kankeronderzoek en de ondersteuning van kinderen. De schenking is opmerkelijk aangezien Soldera vijf jaar geleden nog het grootste deel van zijn oogst voor de jaren 2007 tot 2012 verloor.

Gianfranco Soldera is de Godfather of Brunello, zeg maar de Romanée Conti of de Pétrus van Toscane. Kortom, een cultfiguur en zijn wijnen worden wereldwijd gelauwerd. Vijf jaar geleden heeft zoals geweten, een ex-werknemer alle vaten in de kelders van Soldera laten leeglopen, waarbij maar liefst 80% van zes oogstjaren verloren ging (2007 – 2012); goed voor een marktwaarde van 12 miljoen euro. Een afrekening in het milieu zo wordt beweerd.

Gelukkig heeft Gianfranco Soldera van alle gemaakte jaartallen nog iets kunnen redden, zij het doorgaans in zeer beperkte mate. De normale productie draait rond de 15.000 flessen. De afgelopen vijf jaar hebben we het gemiddeld met 3.000 flessen moeten stellen.

 Even de feiten op een rij:

- 2010 is het jaar dat het zwaarst getroffen is door de inbraak.

- Slechts 440 liter kon worden gered, hetgeen uiterst jammer is, want 2010 is hét topjaar bij uitstek.

- De helft werd gebotteld in afzonderlijke 3 liters (40 stuks) en 5 liters (24 stuks).

- De andere helft werd gebotteld in 4 unieke reeksen van 3-5-6-9-12-15 liters (50 liter per reeks).

- Kortom, van de grotere formaten (6-9-12-15 liter) werden dus telkens maar 4 stuks geproduceerd.

- Alles is bedoeld voor sponsoring van goede doelen en zal dus niet worden vermarkt via de normale kanalen.

- Elke fles heeft een uniek etiket dat afzonderlijk met Chinese inkt werd getekend.

Het jaar dat het meest geïmpacteerd is geweest, is het wijnjaar 2010 en laat dit nu net een van de beste oogstjaren in de regio zijn. Van 2010 heeft Gianfranco Soldera amper 440 liter kunnen redden. Recent werd dit gebotteld en besliste hij om alles op grotere formaten (3 liters en groter) te trekken. Deze worden evenwel niet gecommercialiseerd. Gianfranco wist ons te vertellen dat hij deze gratis offreert aan personen die een mooie som storten aan een lokaal goed doel, bij voorkeur gelinkt aan kinderen en/of zeldzame ziektes. Een bijzonder mooi gebaar als je het ons vraagt.

Ook in België kregen we een groot deel, namelijk 82l van de 440 liter. Deze werd aangeboden aan enorme wijnliefhebbers die Soldera al vanaf dag 1 volgen en die niet alleen overtuigd zijn van de kwaliteit maar ook van zijn filosofie. Samen met een 10-tal klanten bracht deze actie voor het goede doel 124.500€ op en dit ten voordele van 4 verschillende doelen waar kinderen of het bestrijden van zeldzame ziektes centraal staat.

 

We houden jullie graag verder op de hoogte van waar we de som aan besteden en aan welke concrete projecten.

Gianfranco Soldera heeft tevens gevraagd om in 2018 de goede doelen te bezoeken en  de mensen die een formaat hebben aangekocht te bedanken met een bezoek.

Hieronder vindt u een overzicht van de goede doelen met een directe link naar de respectievelijke sites: