Roberto Voerzio

Roberto en Gianni Voerzio erfden de landgoederen van hun vader Gianni die tot de vroege jaren tachtig onder zijn naam bottelde. Nu maken de broers elk afzonderlijk hun wijnen hoewel ze slechts op een paar honderd meter van elkaar wonen. Roberto werd in de jaren tachtig bekeken als een curiosum door zijn fanatiek doorgedreven aanpak van wijngaardselectie en zeer lage opbrengsten. Nu wordt hij door velen als een meester in het vak beschouwd. Hij heeft drie afzonderlijke percelen in de Barolo - appellatie in La Morra: de wijngaarden van Brunate, La Serra en Cerequio, alsook wat Dolcetto en minieme aanplantingen van zeer oude Barbera.

Roberto Voerzio’s wijnmakerij is gelegen in La Morra met een prachtig zicht op de Italiaanse Alpen. Roberto’s élevage houdt het midden tussen oud en nieuw. De focus ligt op de wijngaard, waar elke stok individueel wordt verzorgd, en de opbrengst wordt zeer laag gehouden (beneden 20 hectoliter per hectare in de Pozzo dell’ Annunziata wijngaard). Elke perfect getailleerde wijnstok draagt maar vier druiventrossen, resulterend in een grote concentratie. De gisting kan 15 tot 30 dagen duren, afhankelijk van het materiaal die de wijngaard aanlevert.

www.voerzioroberto.it