Legende Gianfranco Soldera verlaat ons op 82-jarige leeftijd

Met dit schrijven melden we jullie het droevige nieuws dat legende Gianfranco Soldera ons op 82-jarige leeftijd heeft verlaten. Afgelopen zaterdag 16 februari kregen we het bericht dat hij een beroerte kreeg in zijn lieftallige wijngaarden in Montalcino.

Caro Gianfranco, we hadden een speciale band samen en zeker de laatste jaren waren we zeer close. Je was de eerste grote topper die we konden overtuigen om met ons in zee te gaan. Je was in zekere zin onze mentor en inspirator. We hebben zo veel meegemaakt samen, we hebben zo veel gelachen samen, zo veel gedeeld samen en je bezocht de afgelopen jaren ook verschillende keren België. Een eerste keer in 2012 tijdens ons 10-jarig bestaan. De mensen die toen de masterclasses in Leuven en Gent hebben meegemaakt, zullen die herinnering ongetwijfeld blijven koesteren. Ook de voorbije jaren kwam je regelmatig naar België. Een laatste keer in mei 2018. Je wilde kost wat kost Ugent bezoeken en professor Benoit van het KinderKankerFonds ontmoeten. Dankzij de grote formaten 2010 die je voor de Belgische markt schonk, haalden we een mooie som op voor het goede doel en het project bij het KinderKankerFonds lag je nauw aan het hart. Wie had ooit gedacht dat dit de laatste keer zou zijn dat we elkaar zouden zien?

De talrijke bezoeken aan je domein Case Basse ten zuiden van Montalcino waren steevast bijzonder. De gesprekken in de wijngaarden, de tastings in de kelder, onze lunches bij restaurant Il Leccio of gewoon op het domein, onze discussies, niet alleen over wijn maar ook over politiek, voetbal, noem maar op ... elk moment kunnen we ons nog levendig herinneren. Je had over alles een zeer krachtige mening. In december maakte je een pijnlijke val, waardoor je moest geopereerd worden aan je rug en je lange tijd in het ziekenhuis vertoefde. We belden verschillende keren met elkaar en je was strijdvaardig en vol energie om weer aan de slag te gaan. Eind vorige maand was je opnieuw in je geliefde Case Basse en op 29 januari zongen we nog ‘tanti auguri’ voor je 82ste verjaardag. Zelfs vorige week hoorden we elkaar nog. We zouden binnenkort afspreken in Case Basse om bij te babbelen en we keken er zo naar uit en jij met ons, maar dit zal niet meer lukken. De bezoeken aan Case Basse zullen nooit meer dezelfde zijn.

Caro Gianfranco, je was een grote meneer, een hele grote! Het was een eer om je persoonlijk te hebben gekend. Ci mancherai. We zullen je missen.

Onze gedachten gaan uit naar je vrouw Graziella, je kinderen Mauro en Monica, je kleinkinderen, je familie en vrienden. Hen wacht de zware taak om je levenswerk verder te zetten. We zullen hen steunen in al hetgeen ze ondernemen. Het gaat je goed daarboven. Drink maar een goed glas wijn met je vrienden Giovanni Conterno, Giuseppe Mascarello, Marco De Bartoli, Bruno Giacosa, Giuseppe Guintarelli, Beppi Rinaldi en al die andere grootmeesters. Wij blijven je herinneren en voor ons leef je voort in je wijnen en in ons hart.