Nieuws

14 April 2021

Trediberri ›


Trediberri: 2021 Frost Bite Disaster

De voorjaarsvorst deed jammer genoeg terug zijn werk, deze keer werden de percelen van Trediberri getroffen. Lees hier het verslag van Nicola Oberto.

"Dear Friends,

In the early morning of April 7th, at around 6 AM, an extremely cold wind and frost entered the valley of Rocche dell’Annunziata, thus causing a huge drop in temperature, down to -3° C. Unfortunately, our parcels within Rocche dell’Annunziata and Torriglione have been extremely affected and so far we can estimate a damage of 60-70% in Rocche and 85-90% in Torriglione. At least Berri hasn’t been touched at all. 

This situation will definitely cause troubles for our winery in the next future, both on business side and on our spirit. We will work for one year with the likely scenario of not producing our Barolo Rocche dell’Annunziata 2021. Everything will now depend on the rise of bunches on the second buds of our old vines of Nebbiolo. 

This is nature and this is the life of farmers, but generally to say, this has never happened to our vineyards. My deepest feelings go to those producers in the world who have constantly experienced frost in the last vintages, or those who have been affected by other devastating casualties such as fires. In Barolo, we are still very lucky as this is the very first time with such a big trouble. 

We won’t give up, and be sure we will do our best to focus on releasing the best 2018-2019-2020 nebbiolo wines we are able to. We kindly ask you to be even more forgivable if in this moment, if our shipments or replies will be more delayed than usual.  

We will update you as soon as possible the situation within the rows will be clearer in a few weeks. 

Thank you a lot for any understanding.  

Nicola & Stefania "

New day, new entry: il rosato 2020 da Cantina Nervi (Conterno)

Laat de zomer maar beginnen! De nieuwe jaargang van Il Rosato van Cantina Nervi (Gattinara) is beschikbaar.

Nervi is van oudsher een van de boegbeelden in de regio. Begin 2018 kwam het domein in handen van Barolo-specialist Roberto Conterno van het wijnhuis Giacomo Conterno. Roberto wordt beschouwd als een van de beste wijnmakers in Italië en zijn wijnen worden wereldwijd gelauwerd. Nervi had in het verleden steeds de traditie van een Rosé te maken op basis van Nebbiolo en deze traditie wil Robert graag verderzetten. Deze 2020 is de derde jaargang onder zijn toezicht. De eerste keer dat we de Rosato by Conterno proefden, waren we meteen van onze sokken geblazen. Beste rosé ooit? Waarschijnlijk wel. De wijn noemt dan ook niets voor niets 'Il Rosato' héhé.

Ontdek hier de nieuwe jaargang 

11 March 2021

De Windmolen ›


Groot nieuws voor zusterbedrijf De Windmolen

De meesten van jullie zijn ondertussen al vertrouwd met de twee entiteiten. Enerzijds is er Stappato dat al 14 jaar focust op het allerbeste wat de Italiaanse wijnwereld te bieden heeft. Anderzijds werd vier jaar geleden het kleine zusje, De Windmolen, opgericht uit liefde voor het fijnere werk in Bourgogne aangevuld met enkele prestigieuze Champagnes. In filosofie en aanpak is er evenwel geen enkel verschil tussen beide wijnhandels. Zowel in Italië als in Frankrijk gaan we op zoek naar kleine, vaak familiale wijndomeinen die terroirgericht werken met een groot respect voor natuur. We gaan niet op zoek naar mastodonten of blockbusters, maar houden eerder van elegante, finesserijke wijnen die een expressie tonen van een speficiek terroir en die bepaalde tradities in de regio of appellatie respecteren. 

Deze voorkeur qua stijl en smaak valt moeilijk af te bakenen binnen bepaalde (wijn)grenzen. Het is een soort meta-gegeven. Al die jaren zijn we steeds trouw gebleven aan onze waarden en zoeken we een bepaald type wijnen waar we 100% achterstaan. Veel Stappato-klanten hebben de voorbije jaren kennisgemaakt met de selectie van De Windmolen en hebben gemerkt dat er diverse wijnen zijn die eveneens aan hun smaakprofiel beantwoorden. Omgekeerd zijn er De Windmolen-klanten die nadien de wondere wereld van de Italiaanse wijnen ontdekken. Wat ons betreft is het een win-win-verhaal dat elkaar alleen maar versterkt.

Deze aanpak en open mind heeft er recent toe geleid dat De Windmolen zich officieel ambassadeur van het mythische Château Lafleur in België mag noemen. Dit grote nieuws konden we onmogelijk onopgemerkt laten voorbijgaan. Wij hebben steeds een voorliefde gehad voor deze outsider in Bordeaux, meer bepaald in Pomerol. Voor ons is het de meest Bourgondische van alle Bordeauxs. In het afgelopen Coronajaar zijn er talrijke contacten geweest tussen het domein en onze zusterfirma De Windmolen en hierbij bleek dat er ontzettend veel raakpunten zijn qua mindset en stijl tot op het punt dat er beslist werd een partnership aan te gaan. 

Met Stappato zijn we bijzonder trots dat De Windmolen deze samenwerking kan opstarten en het is zonder enige twijfel een zeer mooie aanvulling aan het assortiment dat ook qua Bourgognes serieus uitgebreid werd met klinkende namen als Domaine Pinson, Domaine Y. Clerget, Chanterêves, Maison MC Thiriet en Domaine des Cadoles. 

Voor wie nog meer te weten wil komen over dit domein, kan hier doorklikken naar onze nieuwsbrief.

31 December 2020


arrivederci 2020, benvenuto 2021

2020 was op zijn minst gezegd een bijzonder jaar: een jaar waarin we voortdurend professioneel werden uitgedaagd en waarin onze flexibiliteit tot het uiterste werd getest. 2020 heeft buitengewoon veel inspanningen gevergd van iedereen en ook de eerste maanden van 2021 zullen we deze inzet moeten volhouden, maar wij kijken hoopvol naar de toekomst.

Met Stappato voelen we ons geruggensteund. Enerzijds zijn we onze wijnproducenten dankbaar voor het grenzeloos vertrouwen. Wij blijven uiteraard loyale ambassadeurs. Anderzijds verdienen jullie, onze klanten, een welgemeende dankjewel. Het deed en doet ons nog altijd ontzettend veel deugd om te zien dat zelfs zonder de talrijke degustaties, events en proeverijen jullie massaal de weg wisten te vinden naar Stappato. Grazie di cuore!

Tot slot willen we eindigen met een woord van steun aan onze horecavrienden. 2020 was voor jullie verre van evident. De flexibiliteit en creativiteit die jullie onophoudelijk tonen, is bewonderenswaardig. Hou vol. Van zodra we opnieuw mogen tafelen, zijn wij van de partij en gaan we er samen keihard tegenaan. Stay strong!

Wij kijken met volle goesting uit naar 2021 met hopelijk opnieuw de befaamde Stappato openflessendagen in aanwezigheid van onze wijnboeren.
 
Buone feste a tutti, un abbraccio virtuale,
 
Jens, Jeroen & Robin

 

20 October 2020


Najaarsproeverij november 2020 geannuleerd

Amici

met spijt in het hart hebben we besloten om dit jaar geen najaarsproeverij te organiseren. De omstandigheden zijn er niet naar om dit najaar een proeverij zoals wij die willen organiseren te kunnen laten doorgaan. Vele primeurs en nieuwe jaartallen zullen nog even moeten wachten alvorens zich te laten tonen aan het grote publiek.

Wel hebben we een speciale actie in gedachten tijdens het weekend van 14 en 15 november zodat jullie toch kunnen genieten van de najaarsproeverij promoties.

stay tuned!

Jeroen, Jens & Robin

20 August 2020

Primeur ›


Lancering najaarsprimeur

Naar jaarlijkse traditie lanceren we in augustus onze najaarsprimeur. Het is met zes domeinen een iets compactere versie geworden, daar er enkele wijnhuizen de lancering van hun nieuwe toppers hebben uitgesteld tot begin 2021. De domeinen die evenwel present tekenen, zijn niet van de minste: Roagna, Nervi, Giuseppe Mascarello, Luigi Einaudi, Grattamacco en Arianna Occhipinti.

Indien je graag de informatiebundel en bestelbon toegestuurd wil krijgen stuur dan even een kort mailtje met jouw gegevens naar info@stappato.be .

Zoals steeds hebben snelle beslissers een streepje voor. Snel zijn is en blijft de boodschap want de beschikbare allocaties zijn vaak bijzonder klein

a presto

20 August 2020


Stappato Openflessendagen

We krijgen regelmatig de vraag of er in het najaar een  grote degustatie zal plaatsvinden. Momenteel staat het weekend van 13 tot 15 november 2020 aangevinkt in de agenda, maar alles hangt natuurlijk af van hoe de situatie in België evolueert. We kijken naar opties waarbij iedereen per bubbel een tafel krijgt aangewezen en waarbij jullie mét mondmasker worden bediend, genre restaurantformule. We willen evenwel niet inboeten qua beleving en we willen de veiligheidsvoorschriften 100% kunnen garanderen. We houden jullie op de hoogte.
1 2 3 15 Volgende »