Nieuws

Degustatiedagen Stappato - De Windmolen : 15 en 16 juni 2019

Nog een anderhalve maand en dan is het weer zo ver, onze degustatiedagen.

Voor de eerste keer organiseren we onze proeverij in samenwerking met De Windmolen, het verhaal in Bourgogne dat nu sinds een jaar naast onze activiteiten van Stappato bestaat. Er zullen niet alleen Italiaanse wijnen en producenten zijn maar ook twee producenten uit Bourgogne.

Op zaterdag 15 en zondag 16 juni kan u maar liefst 6 producenten in levende lijve ontmoeten en met de nodige deskundige uitleg hun wijnen proeven in ons gebouw te Eke.

Le Marchesine, De Bartoli, Luigi Einaudi, Castello di Monsanto, Domaine René Bouvier en Domaine JC Boisset.

Meer informatie omtrent deze proeverij en inschrijving vindt u hier

Tot dan!

Proeflijst openflessendagen online!

Nog een paar weken en dan is het weer zo ver. We staan te popelen om vijf van onze topproducenten te verwelkomen op onze Openflessendagen. Allemaal zullen ze hun recent gelanceerde wijnjaren presenteren. We verwelkomen Nervi (Piemonte), Boscarelli (Toscane), Le Marchesine (Lombardije) en Graci & De Bartoli (Sicilië).

De nieuwsgierige wijnliefhebbers vinden alvast de volledige degustatielijst online bij het inschrijvingsformulier.

Met tal van promoties, verschillende nieuwigheden en enkele bijzondere primeurs belooft het opnieuw een topeditie te worden. Het concept is ongewijzigd gebleven. Voor 15 euro inkom kan u meer dan 60 referenties degusteren. Bovendien mag u het kristallen degustatieglas van Spiegelau (t.w.v. 10,50 euro) mee naar huis nemen en krijgt u bij een aankoop vanaf 150 euro per persoon het entreegeld terugbetaald.

Nog niet ingeschreven? Geen nood.

Om alles vlot te laten verlopen, zouden wij iedereen willen vragen om zich vooraf in te schrijven via volgende link: www.stappato.be/topevent.

Grote Najaarsdegustatie - 18 t.e.m. 21 november 2016

Zoals in het verleden vindt onze herfstproeverij plaats op twee locaties. Vrijdagavond 18 november 2016 van 17u tot 21u starten we met een 'nocturne' in Loft130, de prachtig gerenoveerde hoeve in Korbeek-Lo, die de meesten onder jullie ondertussen al wel kennen. Ook op zaterdagnamiddag 19 november 2016 kunnen jullie van 14u tot 19u komen proeven in dit feeërieke kader. Zondagnamiddag 20 november 2016 van 14u tot 19u en maandagavond 21 november 2016 van 17u tot 21u kunnen jullie terecht in onze nieuwe gebouwen te Eke.

Natuurlijk hebben we weer enkele domeinen uitgenodigd. Uit Sicilië verwelkomen we niemand minder dan toppers Graci en De Bartoli. Uit Piemonte krijgen we Nervi en uit Lombardije onze vaste waarde in Franciacorta Le Marchesine op bezoek. Tenslotte is ook de koning van de Vino Nobile, Boscarelli, van de partij. Uiteraard staan er tal van andere wijnen uit het gamma te degusteren. Een volledige proeflijst zal in de komende weken worden toegestuurd.

Als je dit unieke evenement niet wil missen, schrijf je zo snel mogelijk in via volgende link: www.stappato.be/topevent.

Marsala Vergine Riserva 1988 - De Bartoli

Voor velen wordt Marco De Bartoli terecht aanzien als de Ferrari onder de Marsala-producenten, maar deze speciale editie maakt ons sprakeloos. Het is bovendien een emotionele wijn. Zoals jullie weten is Marco De Bartoli jammer genoeg gestorven en wordt zijn werk met veel passie en overtuiging verdergezet door zijn twee zonen Renato en Sebastiano. In 1988 maakte Marco De Bartoli naar aloude traditie en volgens de regels een Marsala Vergine, zijn enige ooit. Dit vat hebben de twee broers tot op vandaag gekoesterd om uiteindelijk dit najaar te bottelen. Zoals je kon lezen, scoorde Antonio Galloni de Marsala liefst 95 ten 100. Er werden amper 3.000 flessen van gemaakt en hiervan komen er 120 richting ons Belgenlandje, een collector's item. Dit is een digestief die tot de verbeelding spreekt, om samen met vrienden in kleine glaasjes te nuttigen in je luie zetel bij een knapperend haardvuur. De prijs bedraagt 93,15 euro per fles. Snel zijn is de boodschap! Ontdek hem hier

Stappato lanceert vier nieuwe topdomeinen

Cari amici, beste wijnvrienden,

Daar waar we met Stappato de afgelopen jaren qua nieuwe domeinen vooral gefocust hebben op rode wijnen, zijn we verheugd om vandaag liefst 4 nieuwe wijnhuizen te mogen verwelkomen die tot de absolute top behoren in Italië op gebied van witte wijnen. De afgelopen weken konden we nog niet veel onthullen omdat we eerst ter plaatse de wijngaarden en -kelders wilden bezichtigen, maar vandaag is het zo ver en krijgen jullie de officiële primeur.

Marco De Bartoli

Dat Sicilië "hot" is de laatste jaren leidt geen twijfel, maar enkele wijndomeinen staan reeds decennia aan de top. Marco De Bartoli is hier een schoolvoorbeeld van. Meer dan 200 jaar geleden hebben de Britten Marsala op de kaart gezet, vooraleer de Italianen de godendrank wisten te reduceren tot een ingrediënt om louter en alleen mee te koken. Marco De Bartoli heeft evenwel eigenhandig de goede naam van Marsala weten te herstellen (redden). Op het 20ha-grote familiale wijndomein nabij het Siciliaanse stadje Marsala maken de De Bartoli-familie vandaag de dag naast Marsala ook schitterende zoete Passito di Pantelleria en enkele verfijnde droge witte wijnen met enorm veel mineraliteit.

Vevey Marziano

Dit bijzondere domein uit Valle d'Aosta werd ons aangeraden door Nervi. Marziano Vevey maakt samen met zijn dochter Valeria een bijzondere witte wijn waarvan ze elk jaar 5000 flesjes produceren en waarbij Stappato hun eerste, trotse buitenlandse invoerder is. Marziano Vevey's wijngaarden strekken zich uit over een oppervlakte van 0,60 ha en liggen verspreid aan de voet van de bergen rondom Morgex. Sommige wijngaarden liggen in de vlakte, andere zijn aangeplant in terrasbouw en nog andere klampen zich vast aan de steile hellingen, waardoor de wijnmaker in erg moeilijke omstandigheden moet werken. Blanc de Morgex-druivelaars groeien heel dicht bij de grond en staan aangeplant op de hoogste wijngaarden in Europa, tot wel 1.350 m boven de zeespiegel. Door de extreme hoogte worden ze blootgesteld aan de grillen van Moeder Aarde en hebben ze moeite om de ontberingen van de winter te overleven. Het resultaat is een geraffineerde wijn met focus, precisie en een strakke mineraliteit. Gewoon groots!

Edi Keber

In Friuli, tegen de Sloveense grens aan, is het een naam met faam, die klinkt als een klok: Edi Keber. Zijn zoon Kristian en Edi hechten veel belang aan tradities en terroir. Vroeger maakten wijnboeren slechts één enkele wijn volgens een oude, lokale traditie. Het is vanuit dit idee dat het project Collio vorm kreeg. Collio is een oude wijnbenaming in Friuli en wordt traditioneel gebruikt voor wijnen die bestaan uit een blend van de drie autochtone druivenrassen, Tocai Friulano, Ribolla Gialla en Malvasia Istriana, en waarbij de gisting plaatsvindt in cementen cuves. Deze traditie was evenwel grotendeels verloren gegaan omdat de hedendaagse wijnmarkt meer keuzes verwacht van een wijnboer. In 2009 besloot Kristian Keber het roer opnieuw om te gooien en te focussen op slechts één enkele wijn. Vandaag de dag wordt de wijn aanzien als een van Italiaanse fijnste witte wijnen. De blend creëert een volle, rijke wijn die de beste uitdrukking is van de ziel van deze bijzondere wijnregio. Een Grand Cru uit de Collio!

Damijan Podversic

Friuli heeft zo veel in zijn mars dat we er graag nog een tweede topper introduceren: Damijan Podversic. Damijan is een van de meest beloftevolle en hardwerkende jonge wijnmakers in Friuli. Hoewel diep geïnspireerd door zijn vriend en mentor Josko Gravner ontwikkelde Damijan zijn eigen stijl. Het is de Gorizia-heuvels tegen de Sloveense grens aan, dat wijnmakers Damijan enkele van de meest persoonlijke - én ook wel controversiële - wijnen maakt in Italië. Zijn wijnen fermenteren in open grote houten fusten dankzij de gisten die van nature op de druif aanwezig zijn. Vervolgens ondergaan ze een lange maceratie op de schillen. Dit lijkt misschien niet zo controversieel, ware het niet dat hij voornamelijk witte wijnen en geen rode wijnen maakt. Het resultaat zijn witte wijnen die zo geconcentreerd zijn in smaak met een onderbouw van tannines, waardoor je met je ogen toe zou zweren dat je rode wijn aan het drinken was. Damijan's wijnen tonen een meer delicate hand dan vaak het geval is voor wijnen gemaakt in deze stijl en ze overstijgen misschien wel deze van zijn mentor. Er bestaat voorlopig geen equivalent in de hele wijnwereld voor zijn wijnen.
Hopelijk zijn jullie even enthousiast als ons over de nieuwe aanwinsten. Kom ze ontdekken in Gent of Leuven en tijdens onze proefdagen midden juni. We kunnen trouwens verklappen dat we binnen twee weken nog een bijkomend topdomein zullen lanceren, dat eveneens aanwezig zal zijn op de openflessendagen, so stay tuned!