Nieuws

22 January 2020

barolo › Trediberri ›


Benvenuto Trediberri !

Het doet altijd deugd om het jaar te starten met een knaller. Ons eerste nieuwe domein van het jaar is precies dat: Barolo-domein Trediberri. De naam zegt het zelf al: ze zijn met z'n drieën en ze komen uit het gehucht Berri in de Barolo-commune La Morra. Het gezicht van het domein is Nicola Oberto, een jonge, intelligente kerel die perfect weet wat hij wil. Bovendien is Nicola een groot liefhebber van het betere werk in Toscane en Piemonte maar ook Champagne en Bourgogne. Does it ring a bell? Het hoeft jullie niet te verbazen dat we vanaf minuut één overeenkwamen. De wijnen die Trediberri produceert, zijn elegant en verfijnd, met veel expressie en een ode aan de typische terroir van Barolo. Vanaf vandaag lanceren we de Barolo-wijnen. In mei komt er ook een schitterende Barbera en Langhe Nebbiolo op de markt. Stuk voor stuk fantastische wijnen aan uitzonderlijk scherpe prijzen. Stay tuned!

Roagna valt zwaar in de prijzen....

Recent kwamen de nieuwe Barbaresco-Barolo scores uit van Antonio Galloni (Vinous), dé referentie bij wijncritici voor Italië. In de top10 staan liefst vier wijnen van Roagna en de top3 wordt integraal ingevuld door onze goede vriend Luca Roagna:

1. Barbaresco Crichët Paje 2010 (98+)
2. Barbaresco Pajé Vecchie Viti 2013 (97)
3. Barolo La Pira Vecchie Viti 2013 (96+)

Verder haalt de nieuwe Barbaresco Faset 93, de Barbaresco Pajé en de Barolo di Barolo 94, de Barbaresco Asili en de Barolo Pira 95 en de Barbaresco Montefico 96 punten. Vermeldenswaardig zijn ook Bruno Giacosa die met zijn Barbaresco Rabaja 2014 (96) en zijn Barbaresco Asili 2015 (94) scoort en onze speciale cuvée bij Piero Busso, de Barbaresco Albesani Riserva Vecchie Viti 2012 (94).

 

 

Verticale Barolo Monprivato (Giuseppe Mascarello)

10 jaar een wijndomein volgen heeft als voordeel dat wanneer je elk jaar een aantal flessen opzij legt, je na enige tijd een mooie verticale kan organiseren. We starten met de legendarische Barolo Monprivato, een van de mooiste wijngaarden van Italië en bij uitbreiding wereldwijd. Op donderdag 22 maart 2018 reserveren we een deel van het restaurant The Butcher’s Son* in Antwerpen voor deze unieke degustatie. Na vier jaar komt de zoon des huizes, tevens de wijnmaker van het domein, Giuseppe Mascarello himself nog eens naar België om u doorheen de verticale Monprivato te loodsen. We proeven de Langhe Nebbiolo 2015 en vervolgens 10 opeenvolgende jaargangen Barolo Monprivato, van 2004 t.e.m. 2013, gecombineerd met een exquis 4-gangen degustatiemenu en dit voor maar 200 euro per persoon (all-in). Let wel, er zijn slechts 22 plaatsen voor dit uniek event. Inschrijven kan door te mailen naar info@stappato.be. First come first serve.

-- dit event is ondertussen uitverkocht --

 

Enoteca gaat feestelijk zijn laatste weken in !!!

Zoals jullie weten gaat onze vestiging in Leuven eind augustus dicht. De voorbije 9 jaren in onze Enoteca waren bijzonder op alle vlak: we hebben gelachen, we hebben gefeest, we hebben ontelbare memorabele wijnmomenten beleefd. We houden vele schitterende herinneringen over aan 9 prachtige jaren en uiteraard gaan de laatste weken gepaard met de nodige festiviteiten.

In juli blijft Enoteca Stappato gewoonweg open tijdens de normale openingsuren: van woensdag tot zaterdag, van 10u30 tot 18u00 doorlopend. Tot en met zaterdag 30 juli 2016 kunnen jullie dus terecht voor al jullie wijnaankopen. Daarna gaat onze aller-Renato twee weken op reis naar Italië en laden we allemaal onze batterijen op om midden augustus onze twee feestweken in te zetten. De start wordt gegeven op woensdag 17 augustus 2016.

Belangrijk om te weten:

Wij hebben niet de intentie om veel wijn opnieuw te verhuizen richting Eke. Alles mag de deur uit! Daarom hebben we besloten om onze vaste klanten te belonen en geven we speciale kortingen tijdens onze feestweken. We starten met 2% korting op woensdag 17 augustus 2016 en elke dag tot aan de sluiting komt hier 2% extra bij om zo te eindigen met een korting van liefst 16% op onze laatste dag, zaterdag 27 augustus. Kortom, dit is dé uitgelezen kans om koopjes te doen in Enoteca Stappato. Let wel, de speciale promotie geldt enkel en alleen op aankopen in de Enoteca en zolang de voorraad strekt.

Verder zullen er is de wijnfrigo enkele speciale wijnflessen liggen die ter plekke kunnen gedegusteerd worden aan onze houten familietafel. We hebben in al die jaren enkele oudere millésimes verzameld en dit lijkt ons het ideale moment om er enkele van kraken. In de twee feestweken zal het Stappato-team bovendien talrijk aanwezig zijn en zal je merken dat er regelmatig unieke flessen zullen worden ontkurkt.

De laatste 2 vrijdagen en zaterdagen willen we er echt één groot Italiaans feestje van maken. Vrijdag 19, zaterdag 20 en vrijdag 26 augustus 2016 en zeker en vast op onze allerlaatste dag zaterdag 27 augustus 2016 voorzien wij steevast enkele Italiaanse specialiteiten om van te smullen: van huisbereide speducci (lamsspiesjes), over porchetta (geroosterde varkensbuik) tot à la minute gemaakte risotto. Op deze vier dagen zullen er eveneens bijzondere wijnen aan het glas te proeven zijn. Onder het motto "Big, bigger, biggest!" mogen jullie jullie verwachten aan 5-liter Brunello di Montalcino 2011 van Pietroso, 5-liter Barolo Monprivato 2011 van Mascarello, 5-liter Barbaresco Asili 2010 van Roagna, 3-liter Barolo Cerretta 2011 van Giacomo Conterno en nog veel meer. Uiteraard blijven we deze dagen langer open en zal het vieren worden tot in de vroege uurtjes.

Mis onze feestweken niet. Noteer alvast de data met stip in jullie agenda en houd jullie mailbox en onze facebookpagina in de gaten voor de allerlaatste info.

Salute e saluti en ci vediamo ad Enoteca Stappato,

Filip, Jens, Jeroen, Renato & Robin

Apéro Friday 9 oktober 2015

Wijnliefhebbers hoeven evenwel niet zo lang te wachten om nieuwe lanceringen te ontdekken, want komende vrijdag 9 oktober 2015 is het opnieuw Apéro Friday in Enoteca Stappato te Leuven. We stellen in primeur twee nieuwe jaargangen van topdomein Nervi voor. We hebben gekozen voor de zinnenprikkelende Gattinara 2010 en de magistrale single vineyard, Valferana Gattinara 2009. De laatste jaargang Valferana dateert reeds van 2005 en we hebben er lang op moeten wachten, maar deze 2009 was het wachten meer dan waard. Dit is Nebbiolo op topniveau, die gerust de competitie met de grote jongens uit Barolo en Barbaresco aankan. Beide wijnen kan je komen degusteren aan resp. 4 en 6 euro per glas en zoals steeds is onze wijnfrigo goed gevuld voor diegenen die ook graag een flesje uitkiezen. Wij zorgen uiteraard voor begeleidende antipasti. Iedereen welkom in Enoteca Stappato te Leuven vanaf 17u tot ...

Conterno koopt Arione-wijngaard in Serralunga d'Alba

In 1974 kocht Giovanni Conterno, Roberto's vader, de wereldbefaamde Francia-wijngaard, waarmee hij een punt zette achter de periode waarin steevast druiven werden aangekocht van lokale boeren. 1978 was uiteindelijk de eerste jaargang die werd gecommercialiseerd van de eigen wijngaard; een oogstjaar waarvan het potentieel om te kunnen ouderen bijna virtueel onbeperkt lijkt. De wijn is vandaag nog springlevend en wordt aanzien als een van de grootste Barolo’s ooit gemaakt. Pas in 2008, na vele jaren van mogelijke interesse in het aankopen van een tweede unieke terroir, werd Roberto eigenaar van de 3 ha-grote Vigneto Cerretta, eveneens gelegen in de magnifieke commune van Serralunga d’Alba. In amper drie jaar slaagde Roberto erin om de wijngaard volledig naar zijn hand te zetten en is Cerretta uitgegroeid tot een cultwijn.

Nu heeft hij concrete plannen om dit huzarenstukje opnieuw te herhalen, want vorig week op 4 maart 2015 werd hij eigenaar van de 8 hectare grote wijngaard, Arione, eveneens in Serralunga d'Alba. Al lang had Roberto Conterno zijn zinnen gezet op deze bijzonder terroir die grenst aan Cascina Francia en begin deze maand kreeg hij de kans om de wijngaard van Gigi Rosso te verwerven. 3,5 hectare is beplant met Nebbiolo bestemd voor Barolo, 1 hectare bestaat uit Barbera-stokken en op nog eens 1 hectare staan Nebbiolo-wingerds die zich buiten de DOCG bevinden en dus als Nebbiolo d'Alba dienen te worden gecommercialiseerd. De rest van de wijngaard is bebost. Midden jaren '70 kreeg Arione faam doordat grootmeester Bruno Giacosa enkel mythische wijnen van deze cru maakte. Hij beschouwde bovendien Arione als een van Barolo's mooiste terroirs. 40 jaar later wordt het afwachten of Roberto Conterno de oude glorie nieuw leven kan inblazen. Op een eerste Barolo Arione van Conterno zullen we evenwel enkele jaren moeten wachten. We will keep you posted!

Roagna, hét prijsbeest in laatste Piemonte-rapport

Wijnrecensent Antonio Galloni (Vinous Media) bracht begin deze week de scores uit voor de nieuwe releases in Barbaresco en Barolo en daarbij valt vooral Roagna in de prijzen met maar liefst 4 wijnen in de top10!

 

Maar liefst drie van deze topwijnen zijn te proeven in onze komende najaarsdegustatie!

 

Ontdek snel welke scores de wijnen kregen...

Lees verder >